Terapisterna

TERAPISTERNA - EN FILNSCENISK HYBRID, EN BIOGRAFTEATERFÖRESTÄLLNING.


MEDVERKANDE: LINDA KUNZE, JENNY MØLLER JENSEN

AV: LINDA KUNZE, JENNY MØLLER JENSEN, KLARA BENDZ, MARIA JENNEFELDT, FREJA HALLBERG, POTATO POTATO SCENKONST.


PotatoPotato Scenkonst


TrailerUTDRAG UR RECENSIONER:


Svenska Dagbladet om Terapisterna 2020-03-06:

"Med en kamera som går riktigt nära och för tankarna till Ingmar Bergman och hans vilja att visa de nakna ansikten som speglar själens lidande. En lek också med konstnärens vilja att gräva djupare, komma innanför, visa svärtan...

Det blir både fint och skruvat, mycket för att de två skådespelarna lyckas balansera mitt emellan det absurda och det äkta, distans och närhet. En intelligent och charmig samtidskommentar som lyckas använda de dubbla uttrycken med elegans."Sydsvenskan 2020-09-24:

"...På filmduken tar istället en fransk bulldog plats och betraktar med runda ögon publiken och skådespelarna. Hunden är inte bara verkets tyska speakerröst, utan intar också rollen som sakmodigt kompletterande straight man – den allvarliga parten i en komisk scen, som genom sin blotta närvaro förstärker och triggar komiken – i ett alltmer agiterat förlopp då den behärskade terapisessionen faller isär i anklagelser och bekännelser.


Växelspelet mellan duk och scen, som annars hade kunnat kännas splittrat, utvecklas här till ett subtilt komponerat kammarspel när gestalterna i rummet tvingas förhålla sig till sina alter egon på duken. Genom greppet åskådliggörs den terapeutiska processen där konsten är att se sig själv på nytt, genom någon annans ögon.


På köpet gestaltas också vänskapen och den nära relationens premisser, där så mycket tas för givet. Gemenskapen, lojaliteten och intresset samtidigt som ett avstånd alltid ges till den som oundvikligen är den andre. I ”Terapisterna” blir också jaget en främling, avog och inte alltigenom kärleksfull. Men ändå värd att lära känna."Skånska dagbladet 2020-09-25:

"Ett gripande terapistiskt formexperiment"... "Efter 19 minuter kliver väninnorna ned från bioduken och ut i salongen och det är då de börjar grotta ned sig i varandras psyken på riktigt." ..."Visst är det pretentiöst men också underhållande och gripande. Inte minst  är humorn viktig när själva narrativet är uppbrutet och vi inte riktigt sätts i ett sammanhang. Den får hela föreställningen att bära."